Ugyan már folynak az EASA idei fordulójának előkészületei, de érdemes visszatekinteni az előző évi eredményekre is. A nemzeti finalisták 20 különböző kategóriában versengtek egymással a legnívósabb startup verseny eurázsiai régiós viadalán, az EuroAsian Startup Awards-on. Az esemény kilenc ország: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Moldova, az Orosz Föderáció, Törökország és Ukrajna nemzeti finalistáinak részvételével valósult meg. 

A jövő felé tartunk, de a múltra építkezünk

Nem újdonság, hogy egy ilyen volumenű versenyen való részvétel mekkora szerepet játszhat a résztvevő startupok további fejlődésében. Érdemes tehát a startup ökoszisztéma iránt érdeklődőknek megfigyelni, hogy hol tartanak ma a tavalyi nyertesek, mennyire tudják hasznosítani azt a kapcsolati tőkét és támogatást, amelyhez az EASA-n való részvétellel jutottak hozzá. 

Az év startup vállalkozása 

A kategória regionális győztese az isztambuli székhelyű, 2019-es alapítású ForFarming lett, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával hozzájárul az egészséges és fenntartható mezőgazdaság meghonosításához. A digitális megoldásokat kínáló a cég vallja, hogy a bolygón tapasztalható élelmiszerhiány leküzdhető okos megoldások alkalmazásával, lehetővé téve az emberek számára azt, hogy az éghajlati viszonyoktól függetlenül könnyen hozzáférjenek a friss és egészséges élelmiszerekhez. 

A ForFarming által termelt összes élelmiszer rovarirtó-mentes, a teljesen automatizált technológia pedig fenntartható és digitális eszközökön is ellenőrizhető termelést biztosít. Így a termesztés okosan vezérelhető mobiltelefon, táblagép vagy számítógép segítségével. A vállalkozás hidroponikus rendszere 90%-al csökkenti a vízfelhasználást a hagyományos mezőgazdasági technikákhoz képest. Minimálisra redukálja a logisztikai költségeket azáltal, hogy városi területeken valósítja meg a termesztést, ezért nincs szükség az élelmiszerek tartósítására.

A Forfaming-ról további információkat talál a vállalkozás weboldalán:

Az év befektetője

Ebben a kategóriában a Törökországban alapított Inventures győzedelmeskedett. Az isztambulban működő Inventures a korai szakaszban lévő internetes vállalkozások vezető accelerátora/gyorsítója, emellett az internetes- és mobiltechnológiára specializálódott kezdő vállalkozásokat számára beruházást, technológiai partnerséget és mentorálást biztosít. A céget jelenleg a 20 legerősebb  és legnépszerűbb kockázati és magántőke-alap között tartják számon Törökországban.

Az év alapítója

A díjat a tavalyi évben a díjat az Orosz Föderáció területén tevékenykedő Roman Gilmanov kapta, aki 2016-ban alapította meg a Compensair elnevezésű, jogi szolgáltatást biztosító vállalkozását, amely székhelye jelenleg Londonban található. A vállalkozás profilja jogi segítségnyújtás és kártérítési igény érvényesítése kifejezetten repülőutak során elszenvedett sérelmek (járat késése, törlése, túlfoglalás) jogi úton történő rendezése érdekében. Az esetleírás egyszerűen kitölthető űrlap segítségével, online formában nyújtható be a cég weboldalán,  így minimalizálva az ügyfél adminisztrációs terheit.

Az év ökoszisztéma-hőse

Ebben a kategóriában 2019-ben Ahu Buyukkusoglu Serter török startupper győzedelmeskedett, aki jelenleg az isztambuli székhelyű Farplas és Fark Labs elnevezésű cégekben tölt be vezető pozíciót, ahol a technológiai innovációra és a fenntartható fejlődésre helyezik a hangsúlyt. Ahu Serter emellett sikeres befektető és a nők vezető szerepvállalásának szószólója. Alapítóként is nagy sikereket tudhat a magáénak, több vállalkozást is alapított, amelyek ma is aktívan és sikeresen működnek: a Casa Dell’Arte Hotel of Arts & Leisure-t 2006-ban, a FARKULTUR Cultural and Art Activities-t 2011-ben, az Arya Women’s Investment Platform-ot 2013-ban és az F Plus Ventures-t 2016-ban.

Legjobb inkubációs és gyorsító program

A kategória győztesének tavaly az ITU Çekirdek Törökországban működő inkubációs központot választották. A cég olyan startupokat támogat, amelyek innovatív technológiai fejlesztéseik segítségével kereskedelmi tevékenységet szeretnének folytatni. A vállalat missziójának tekinti, hogy Isztambul vállalkozási ökoszisztémáját Európa egyik legjelentősebb központjává tegye, az ITU pedig a regionális vállalkozói ökoszisztéma központjává és a világ legjobb inkubációs központjává váljon. A vállalat eddig több mint 2200 startup számára nyújtott segítséget pre-inkubációs program, 180 startup számára pedig inkubációs és gyorsító program formájában.

Legjobb közösségi irodatér

A kategória regionális győztese az isztambuli Workinton lett, amely 16 különböző helyszínen biztosít közösségi irodateret, virtuális és privát irodát, valamint tárgyalókat a vállalkozások számára. A franchise-ként működő Workinton a meglévő helyszínek további bővítésén dolgozik, emellett folyamatosan bővíti szolgáltatási palettáját. Tanácsadással segíti ügyfeleit hibrid megoldások kialakításában vagy projektmenedzsmenti kérdésekben.

Legjobb újonc

A díjat tavaly a Meredot, az Észtországban működő autóipari vállalat szerezte meg, amelynek fő profilja újgenerációs elektromos üzemanyagtöltő állomások fejlesztése az e-robogók vezeték nélküli, levegőben történő feltöltéséhez. A vállalkozás által kínált innovatív megoldások segítenek élhetőbbé tenni a városi környezetet és elősegítik a környezettudatos és fenntartható  mikro-mobilitást.

Ezúttal azokra a kategóriákra/díjakra fókuszáltunk, amelyek az idei évben is szerepelnek a versenykiírásban. További kategóriák győzteseinek bemutatásával kapcsolatban hamarosan érkezik következő posztunk.

Amennyiben az EASA 2019-es díjazottjairól, a nemzeti finalistákról és díjazottakról, valamint a regionális verseny győzteseiről szeretne további információt kapni, keresse fel a verseny hivatalos weboldalát:

http://euroasianstartupawards.com/season-2019