A digitális korszak, amelyben élünk, előre vetíti, hogy számos jelenleg még ember által elvégzett tevékenységet, elemzést, számítást hiba nélkül képes lesz elvégezni a mesterséges intelligencia. Kalkulációk és elemzési modellek, várható pesszimista, átlagos és optimista variánsok számítása esetén az AI a betáplált adatok alapján egyre pontosabb előrejelzéseket képes megadni az időjárástól a gazdaság egyes területéig.

 De mit is értünk “hétköznapi” és tudományos értelemben az AI-n? Egy olyan mesterséges intelligenciát, amelyet egy gép, vagy egy megírt program, mesterséges tudat tanulási képességét jelenti.

Honnan ismerős az A.I.?

Számos film, mint a Spielberg-féle A.I.-Mesterséges értelem, vagy az Ex Machina, illetve a Kaptár sorozat Vörös királynője foglalkozik a témával, erkölcsi kérdéseket is feltéve, hogy milyen jogok illetnek meg, illetve képes -e “emberi” érzelmekre egy A.I., milyen veszélyeket rejt magában a fejlődés (Terminátor – A gépek lázadása)? A Huawei vállalat 2017-ben létrehozta a világ első, állampolgársággal rendelkező robotát, Sophiát. A Tesla önvezető járműkísérletei ismertek a közvélemény előtt. 

Miért fontos a MeOut számára?

A MeOut csapata az EASA és egyéb tevékenysége keretében különös figyelmet fordított az AI, vagyis az Artifical Intelligence területén megjelenő új vállalkozásoknak, fejlesztéseknek. A MeOut csapata a digitális térben dolgozó vállalkozások számára önálló díjat alapított azért, hogy ezen a területen elismerje a kiváló tehetségeket és eredményeket. 

A díjak mögött álló tudást ismerjük el, azt hogy a mesterséges intelligencia ne igényeljen folyamatos humán beavatkozást, önállóan válaszoljon környezeti hatásokra. Fontos az automatizáltság foka, például a szoftverek esetében. 

A EuroAsian Startup Awards és a Masters of Artificial Intelligence díj

A kategória létrehozása kapcsán arra gondoltunk, hogy azokat a startup AI-megoldásokat díjazzuk, amelyek új megoldásokat, innovációkat jelentenek a mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása területén. 

De mit ért a mindennapok embere az AI-n?  Hogy találkozik vele?
A mesterséges intelligencia – bár más mechanikai alapon működve, de – képes hasonlatos viselkedésre, mint egy “hagyományos, természetes” intelligenciával bíró állat vagy ember. Ez a szakirodalomban IT szimuláltság néven ismert képesség. A gamerek ezt jól ismerik, hiszen a mesterséges AI például a Codemasters F1 szimulátoraiban tanul, nehézségi fok beállítása szerint küzd velünk az ideális ívek levédésével. Fontos továbbá a mesterséges intelligencia esetében az, hogy a mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen cél szerint tanulási folyamatokat végezni, változni, ez az IPAR 4.0 egyik legnagyobb fejlődési terepe a közeljövőben, a robotika területén. Az Európai Unió pályázati forrásokkal támogatja a technológia fejlődését (GINOP-1-2-8-2017 és más pályázati kiírások).