Blogbejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy mit is jelent és miért fontos a Cyber Security. Mire gondolhatunk elsőként? Adatbiztonság, IT biztonság, hackerek, ellopott jelszavak, támadások és adatlopások? Adataink védelme, informatikai eszközzel elkövetett manipuláció (Momo, bankkártyaadat-lopás)? Vagy még durvább bűncselekmények, gyerekektől fotók kikényszerítése? Ezek összessége, amint láthatjuk, számos eset, ahol akár bűncselekménytől is óvni kell a diákokat.

Hogy miért fontos ez? 

Azért, mert az online térben való tájékozódás veszélyekkel is jár, van “sötét” oldala is a netnek. Tehát amikor a MeOut átad egy eszközt, és van lehetőség képzést is nyújtanunk, mindig külön témát képvisel a Cyber Sercurity, az adatvédelem, az adatbiztonság. 

Szerencsénkre sok esetben az oktatási intézmények, akikkel kapcsolatban állunk, már a GDPR-rendelet bevezetése és előírásai miatt hallottak erről a területről, de az informatika oktató mellett a diákok is meglepően képben vannak arról, hogy a teljes internet veszélyeket is hordoz magában, sok a “kéretlen” adománykérő e-mail (mailware), Momo és a Kék bálna mellett.

A kibertérben sok a rosszindulatú szoftver- rootkit-ek, , az adathalász támadás, a vírusok és a férgek támadásának vannak kitéve a diákok gépei is. A zsarolóvírusokról a velünk kapcsolatba kerülő adományozott iskolák diákjai is tudnak, illetve hogy sok esetben el akarják lopni privát adataikat, képüket.

Mindig elmondjuk számukra: óvják, és változtassák meg jelszavaikat időnként, mintha a bankkártya-PIN kódról lenne szó. Ne engedjenek zsarolásnak, idegenek furcsa, bizalmaskodó kéréseinek ne tegyenek eleget, frissítéseket végezzék el, és a tűzfalakra, vírusirtókra is ügyeljenek.

Mi felnőttként tudjuk, felelősséggel tartozunk az általunk átadott eszközök használói felé.


A MeOut csapata sok esetben adományozott informatikai eszközöket, köztük laptopokat iskoláknak. Amennyiben lehetőségeik megengedik, és sikerül ehhez pályázati forrást is csatolnunk, képzést is adunk az eszközök mellé. Azzal, hogy az általunk adományozott eszközökkel megnyitjuk a digitális teret számukra, felelősséget is vállalunk a diákok, tanárok irányába. 

Eddigi tevékenységünk számokban:

  • 22 hordozható számítógép
  • 53 munkaállomás számára számítógép
  • 21 nyomtató, amely scannerfunkcióval is bír
  • 7 projektor

El kell mondanunk nekik, az adományozottaknak a jogosultságkiosztás fontosságát, hogy ki fér a gépekhez és adatokhoz, és ami a legfontosabb, a jelszóvédelmet is érintjük minden esetben. 

Hogy kiket támogatunk mi? Itt olvashatsz informatikai eszköz-támogatásunkról: 

http://meout.org/meout-helps/

Ha mélyebben érdekel a terület, indulj partnerünk versenyén: https://cyex.camp/hu/mutasd-be-mihez-ertesz