2018 júliusában volt szerencsém eltölteni 8 napot Portugália Oeiras nevű városában egy ERASMUS+ keretein belül megrendezett tréning kapcsán, mely a migráció témakörére épült.

A program célja a ki- és bevándorlással kapcsolatos ismeretek bővítése, illetve a betelepülő polgárok felé tanúsított tolerancia növelése volt, melyhez a formális és
nem formális oktatás eszköztárát is alkalmazták a trénerek.

A tréning számos érdekes élményt és kalandot foglalt magában, számomra pedig a legfontosabb egy politikai vonatkozású esemény volt, ugyanis a hét keretein belül lehetőségünk nyílt ellátogatni, és egy színpadon szerepelni Franciaország első emberével, azaz Emmanuel Macronnal, illetve a portugál miniszterelnökkel, António Costával. A találkozó alkalmával a két vezető Európa aktuális kihívásait vitatta meg a közönségből érkezett kérdések vezérfonala mentén. Ez a találkozó életre szóló élményt jelentett számomra, hiszen élőben beszélhettem és egy színpadon szerepelhettem az Európai Unió egyik vezető politikusával a francia elnök személyében.

A projekt keretein belül továbbá ellátogattunk egy menekültek ellátásával foglalkozó szervezethez is, így első kézből láthattuk, milyen körülmények között élnek a Portugáliába bevándorolt segítségre szoruló menekült emberek. Az intézményben tett látogatásunk felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a más kultúrából érkező emberek integrációjának segítése, hiszen sok ország esetében a legapróbb mindennapi cselekvések is nagyban különböznek az Európában megszokottól, így rengeteg nem várt problémába ütköznek a fogadó országba érkezvén a bevándorlók.

Az élményért kiváltképpen hálás vagyok a MeOut szervezetének, hiszen egy olyan
élményt kaphattam meg ingyen, melyet pénzért sem tudtam volna megvenni.

Lilla