4 ország, 43 fő, 5 minibusz, valamint 30 óra megállás nélkül!
Ránk mindig lehet számítani! A MeOut, amikor már senki sem vállalta, akkor is haza juttatott 36 lengyel diákot.

Március elejétől a MeOut öt lengyel diákcsoportot fogadott szakmai gyakorlat végzése céljából Budapesten. Személyesen vártuk őket és az itt töltött idő alatt mindent megtettünk, hogy otthont biztosítsunk számukra Budapesten. Az első pillanattól kezdve az ő érdekeiket tekintettük elsődlegesnek: mi foglaltuk a szállásukat, adtuk a zsebpénzüket, kulturális programokat szerveztünk, fogadó cégekhez helyeztük el őket és végül, de nem utolsó sorban teljes, 0-24 órás felügyeletet biztosítottunk.

Időközben a koronavírus miatt a nemzetközi helyzet egyre fokozódott, és a fogadó cégek is elkezdték home office-ba küldeni a munkatársaikat – ez érintette a diákok tanulási folyamatát -, s amikor már határ lezárásáról szóltak a média hírek, akkor az események együttes hatására március 11-én este a döntéshozók eldöntötték, hogy a mobilitást abba kell hagyni (force majeure), és a diákokat haza kell vinni Lengyelországba.

A lengyel fél foglalt a legutolsó még elérhető buszjáratra 11 jegyet (ez egy csoport hazavitelére lett volna elegendő), azonban reggelre a helyzet fokozódott, és az összes Lengyelországba induló járatot törölték. Lengyel busz indítására pedig, egyáltalán nem volt már lehetőség.

A helyzet azért volt különösen aggasztó, mert mindezeken túl, a szlovák határ már zárva volt, vonatok már nem indultak, és a repülőjáratok törlését is bejelentették. Ilyen körülmények között kértek fel bennünket Lengyelországból március 13-án reggel, hogy ha tudunk, akkor találjunk megoldást, mert számukra ez már megoldhatatlan feladatnak tűnt. Mindeközben Csehországban bejelentették, hogy március 16-tól lezárják a határokat.

A kialakult helyzetben SENKI sem vállalta a diákok hazavitelét,

pánikhelyzet alakult ki a diákok között. Félő volt, hogy meghatározatlan ideig Magyarországon ragadnak, barátaiktól, valamint szüleiktől elszakítva.

Mi, a MeOut-nál összeállítottunk egy válságstábot, számba vettük a lehetőségeket. Öt óra állt rendelkezésünkre, hogy autót béreljünk, értesítsük a munkahelyeket, lefoglalt szállásokat, helyszínre hívjuk diákjainkat, uzsonnát biztosítsunk 36 főre és nagy rohanás közepette mindenkit megnyugtassunk, rendezettséget sugalljunk.
Kisbuszok bérlése mellett döntöttünk, és mikor már senki sem vállalta a külföldi utat, Mi, a MeOut csapat tagjai, saját kezünkbe vettük a kormányt.

Tisztában voltunk a veszélyekkel, vállalva a karantént, és a hazajutás ellehetetlenülésének kockázatát, mégiscsak útnak indultunk.

Amit hirdetünk, avagy, hogy a diákok érdekei a legfontosabbak számunkra, ismét beigazolódott: 3 határ átlépését, 30 kialvatlan órát és 1800 levezetett kilométert vállaltunk!

Március 14-én hajnali 3 órakor sikerült átadnunk a megrémült lengyel csoportot a hatóságoknak.

Nincsen lehetetlen, így dolgozunk Mi, egy emberközpontú szervezet!