A Step 2 Environment and Young people’s Role elnevezésű projekt október 26 és november 2 között került megrendezésre, a Volt Jugoszláv Macedón Köztársaság második legnagyobb városában, Bitolában.
A fogadó ország mellett Spanyolországból, Szlovákiából, Litvániából és Magyarországról érkeztek fiatalok, hogy a környezetvédelem témakörét járják körül, s amellett, hogy egymástól tanuljanak, a helyi közösségre is hatással legyenek. A következőkben a magyar résztvevők legnagyobb élményeit szeretnénk kiemelni.

Számomra ez a projekt tele volt nem várt kalandokkal. Már maga a Balkánra való utazás is rendkívül érdekes volt, főleg a kiszámíthatatlan tömegközlekedéssel való szembesülés, vagy akár az, hogy hogyan tudom csekély szláv nyelvtudásomat felhasználni egy angolul kifejezetten nem beszélő országban.

Megtapasztalhattam, hogy milyen igazán jó barátokra lelni, akikkel még hetekkel a projekt vége után is tartjuk a kapcsolatot;

hogy milyen az, amikor pár nap alatt olyan csoport kultúrát sikerült kialakítanunk, ami telis tele van a saját szavainkkal, csak a csoport által értett utalásokkal, s mindenki tényleg bizalommal és szeretettel fordul a másikhoz. A szkopjei és ohridi kirándulások, a Szlovák-Magyar kulturális est, a csoportmunkák és prezentációk, a viták mind mind szép emlékek maradnak majd. S nem utolsó sorban Macedónia is elvarázsolt, egy remek (és nagyon különleges!) országot ismerhettem meg az ifjúsági csere folyamán!
Balázs (21)

A Balkán eddig is utazásaim kedvelt célpontja volt, és Macedóniában sem csalódtam. Már a Bitolába vezető buszút alatt elcsodálkoztam gyönyörű kacskaringós dombjain és völgyein. Bár Bitola egy viszonylag kicsi város, és egy hét szintén nem túl sok idő, mégis sikerült valami olyat létrehoznunk együttesen, ami mindenkinek maradandó élményt nyújtott. Igazán különleges közösség gyűlt össze és gondolkodott a környezetszennyezésről.

A projekt feladatai  egyaránt voltak hasznosak csapatépítés, önismeret, környezetvédelem és különböző kultúrák megismerése szempontjából.

Olyan emberekkel találkozhattam szerte a világból, akikkel valószínűleg enélkül az egy hét nélkül egész életemben nem futottam volna össze. Nem utolsó sorban pedig nagyon örülök, hogy egy ilyen jó magyar csapatot sikerült összehoznunk, akikkel élmény volt együtt dolgozni.
Franciska (23)

Nagyon sok hasznos információval gazdagodtam a hét folyamán. Érdekelt a téma, saját életemben is odafigyelek a környezetvédelemre. Rendkívüli érzés volt részese lenni ennek az élménynek, mindenki maximális odafigyeléssel teljesítette a feladatokat. Érdekes dolgokat tudhattunk meg más országok szokásairól, társadalmáról és nagyon jó volt látni, hogy mindenki igyekszik környezettudatos lenni, nem csak az utazás, hanem egész életük során, annak ellenére, hogy a legtöbben még nagyon fiatalok.

Számomra nagyon hasznos volt ez a program, önismereti szempontból is.

Sok barátra tettem szert, mint hazai, mint nemzetközi szinten. Mindenkinek szívből ajánlom!
Júlia (23)

Hihetetlen, hogy mennyi élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk ez alatt az egy hét alatt.

Örülök hogy megismerhettem Macedóniát, gyönyörű tájait és kultúráját. Nem gondoltam volna, hogy egy viszonylag rövid program ilyen nagy hatással lehet rám. Mindannyian különböztünk egymástól, mégis valami összehozott bennünket. Leírhatatlan érzés, amikor pár nap ismeretség után egy közösség tagjává válsz, és tudod, hogy mindig számíthatsz a többiekre. Kedvenc, mindent összefoglaló idézetem a projektről:

“Erasmus+ is not a week in your life, but a life in a week.”

Minden várakozásomat felülmúlta a projekt, sosem fogom elfelejteni!
Zsanett (19)

Köszönjük a MeOut-nak a lehetőséget a részvételre, valamint a szervezőknek a projekt lebonyolítását, örök emlék fog maradni mindannyiunk számára a Macedóniában eltöltött hét