A

Baltikum, különösképpen Lettország mindig is közel állt a szívemhez. Bő egy évvel ezelőtt lehetőségem volt egy Erasmus+-os programon részt venni Észtországban, rögtön beleszeretve ebbe a régióba, amelyről sokan azt se tudják merre található. Lassan három éve vagyok az Európai Fiatalok Fóruma Egyesület tagja, ahol nap, mint nap dolgozunk, interakcióba kerülünk a fiatalsággal, segítve őket, gazdagítva tapasztalataikat, új utakat nyitva előttük.

Ezért is kaptam kaptam fel a fejemet tavasszal, amikor a MeOut Egyesület közzétette a jelentkezési lehetőséget az Uprise tréningre, amely ötvözte az érdeklődési és fejlődési területemet a Baltikum iránt érzett szerelmemmel. Valahogy így néz ki, amikor a kellemes találkozik a hasznossal és egyesülve egy nagyon jó élményt és sok tapasztalatot ad, ahonnan el lehet indulni.

A tréning érintett mindent, amit napjainkban vállalkozás téma körben tudni, ismerni és alkalmazni kell.

Beszéltünk a személyes és az általános félelmekről a vállalkozással kapcsolatban, az általános vállalkozói szellemről és képességekről. Érintettük a kockázat menedzsment és minimalizáció topikját, szó volt az innovációról és a hatékony vállalkozás fejlesztésről. Górcső alá vettünk különböző üzleti modelleket, felépítve sajátunkat lépésről lépésre, szem előtt tartva az üzletünk céljait, termékünk előnyeit és hátrányait, célközönségünket, marketing fogásainkat mindezeket egybevetve a felmerülő lehetőségekkel, befolyásoló tényezőkkel és kockázatokkal. A végén még a saját szociális vállalkozásunkat is létrehozhattuk! – ami magyarul közel sem hangzik olyan izgalmasan, mint angolul. Pedig az!

A csapat rég volt ilyen színes és könnyed. Fantasztikus emberekkel tölthettünk együtt nyolc napot, a közös strandolások, az esti BBQ, az nemzetközi kultúra estje és a közös kártyázások… – minden, ami kell a Baltikum nyári égboltja alatt. Más országokról is sokat tanultunk, tapasztalatokat és szokásokat cseréltünk. És csak nevettünk, amikor az előbbiek olykor abban merültek ki, hogy a mediterrán országok negyed órát késve nagy boci szemekkel néztek Közép- Európa magyar, cseh és lengyel szülötteire nem értve, hogy hol a probléma. Becsületükre váljék, a tréning végére már csak öt perceket késtek. 😀

És mi járt mindezek mellé? Egy csodálatos vidék az Isten háta mögött. Egy kis erdei tábor, ahol nyolc felejthetetlen és nyugodt napot töltöttünk. Egy mező, amelynek tehenei biztos pontot jelentettek minden nap. Egy csodálatos tengerpart, ahova minden nap ellátogattunk, ahol az esti tűz mellet melegedtünk, ahol élveztük a Balti- tenger hatalmas és vad hullámait. Egy közeli város, Liepaja, ahova heti egy vonat jár a fővárosból és amely több élményt tartogat számunkra, mint azt elsőre gondolnánk. Kis falunk, Bernati, amely egy néma mocsár és egy zajos tengerpart közé szorult be, mint kis gyöngy szem a sziklák közé. És még sok más, ami annyira más… Vagyis pontosabban annyira balti.

Köszönjük szépen a MeOut Egyesületnek a hatalmas lehetőséget és a felejthetetlen élményeket! Az Uprise volt a második tréningem a MeOuttal, remélem nem az utolsó!

 

Heincz Barnabás