Kihívás és kaland Európában (nem csak kiemelt szakmáknak és a legjobbaknak)

Az Erasmus+ program egyik célja, hogy minden diák számára, lehetőséget kínáljon a nemzetközi téren történő tapasztalatszerzésre. A program nem állít korlátokat az elé, hogy csak a CNC-sek, csak az idegenforgalmi iskolába járók, csak szakácsok, csak fodrászok vehetnek részt a programban. Minden szakma tanulói számára nyitott az út és a forrás. Nem számít az, hogy mennyire piacképes, vagy mennyire TOP az adott szakma megítélése, nem csupán a zászlóshajó-szakma számára adott a kiutazás, szakmai tapasztalatszerzés és nyelvi ismeretbővítés lehetősége.

Minden szakma számít!

A szakképzési centrum vezetésének, iskola igazgatójának, a diákok osztályfőnökének, vagy szakmai munkaközösség vezetőjének a nem annyira szem előtt lévő, kevésbé “futtatott” szakmák képviselőire, tanulóira is gondolnia kell, mivel a program számukra is lehetőséget ad. Így az ácsok, festők és mázolók, kárpitosok, nőiruha-készítők és leendő ápolók számára is érdemes a népszerű szakmát tanulók mellett programokat kialakítani. Néhány esetben volt olyan tapasztalata a MeOut-os szakértőinknek, pályázatíróinknak, hogy a nem érettségit adó képzések nincsenek szem előtt, nem jutnak rögtön az intézményvezető eszébe, mint mobilitásra alkalmas diákcsoport.

Tapasztalataink a MeOutnál

Mi viszont a megszervezett mobilitások során azt tapasztaljuk, hogy a kevésbé kiemelt szakmákat tanuló diákok is nagyon nyitottak az új ismeretekre, a környezetváltásra, és a viselkedésükkel sincs nagyobb probléma, mint a jobban szituált családokból érkezőkkel, vagy éppen az iskola legkiemeltebb szakmáját tanuló diákokkal. Szemfülesek, feltalálják magukat, és nagyra értékelik a lehetőséget, ugyanis sok esetben nem voltak még soha külföldön. Nagyon hálásak, motiváltak a folyamat végén, értékelik, hogy rájuk is gondoltak. 

Az Erasmus+ célja: Mindenki számít!

Fontos kiemelnünk, mint tettük azt korábbi bejegyzésünkben is: nem a legjobb tanulóknak szól a program, hanem mindenkinek szól a program. Sok intézménytől korábban azt a választ kaptuk, hogy nincs annyi diák, akit ki tudnának küldeni. Ösztönösen is a példás magaviseletű diákokra gondolnak, mint egyfajta jutalom. Azonban az Erasmus+ nem elitképzés, nem erről szól. A program a nyitottságra, kalandvágyra, tanulni akarásra, és motivációra épít, és nem probléma, ha gyengébb a diák tanulmányi eredménye. Az akaraterő, a megfelelni és illeszkedni akarás is célja a pályázatnak 2-3-4 héten keresztül, és belehelyezi a nagybetűs életbe a diákokat, szakmai tudástól függetlenül. Sok korábban problémásnak tartott gyerek formálódott át, talált új célt magának, meglátva a nemzetközi munkaközeget, fizetéseket és életszínvonalat. A tudásbeli és szociális hátrány-kiegyenlítés is a program egyik célja már megalakulása óta.