Az EuroAsian Startup Awards ( EASA) a legnagyobb globális, független startup versenysorozat, a Global Startup Awards egyik regionális szintű megmérettetése, amelyen Örményország, Azerbajdzsán, Belorusszia, Grúzia, Kazahsztán, Moldova, Orosz Föderáció, Törökország, Ukrajna startup-jai vesznek részt. Az évente megrendezésre kerülő esemény nemzetközi szintű ismertséget hozhat a résztvevők számára, akik hozzáférést kapnak egy meghívásos alapon működő globális kapcsolati hálóhoz, ahol befektetők, startupok, inkubációs és gyorsítási programok, valamint kormányzati kezdeményezések találkoznak a világ minden tájáról.

A rendezvény célja és missziója a jövő formálása

Az EASA küldetése, hogy összekapcsolja a digitális kor jövőt formáló egyéniségeit és vállalkozásait, elismerje és támogassa a startup ökoszisztéma legnagyobb tehetségeit. Kapcsolatot teremtsen minden regionális érdekelt fél, így a döntősök, díjazottak, a szakmai zsűri valamint a nagyköveti feladatokat ellátó, nemzetközileg elismert szakértők között. 

A verseny nemzeti szinttől a regionális és globális szintig tartó folyamata 6 különböző szakaszból áll, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Nyílt jelölés nemzeti szinten

A versenyen való részvétel első szakasza formabontó megoldást alkalmaz, hiszen adott startupnak nem szükséges saját magát jelentkeztetnie a megmérettetésre. Bárki megteheti ezt helyette is, de csak akkor lesz érvényes az ajánlás, ha a jelölt megfelel a kiválasztott versenykategória előírásainak. A részvételhez azonban szükséges, hogy a jelentkezést végül maga a jelölt is véglegesítse.

Szűkített lista, nemzeti finalisták kiválasztása

A nyílt jelölést követően kialakul egy szűkített lista a regionális és nemzetközi tanácsadók együttműködésének eredményeként, amely minden kategória esetében az 5 legígéretesebb jelöltet tartalmazza. A kiválasztott nemzeti finalisták lesznek azok, akik részt vehetnek végül a regionális versenyen, hogy ezúttal már nemzetközi szinten méressék meg magukat a régió többi országának legjobbjaival.

Nyilvános szavazás lebonyolítása

nyilvános szavazás lehetőséget biztosít a közösség számára is a véleményük kinyilvánítására. A nyilvános szavazat eredménye egyenértékű egy zsűritag szavazatával, így a díjazottak kiválasztását nem csak szakmai zsűri, hanem a startup ökoszisztéma véleménye is befolyásolja.

A zsűri szavazata a nyilvános 

A szakmai zsűrit nemzetközi szinten elismert szakemberek alkotják.

Eredményhirdetés, regionális győztesek kiválasztása

A nyilvános szavazás és a zsűri által meghatározott rangsor alapján kiválasztásra kerülnek az kategóriák győztesei, akik elindulhatnak a kétévente megrendezésre kerülő világversenyen, a Global Startup Awards-on.

A GSA-ról és az EASA-ról szóló részletes tájékoztatás és a jelentkezéshez szükséges információk megtalálhatóak az interkontinentális és regionális verseny hivatalos weboldalán: 

https://www.globalstartupawards.com/
http://euroasianstartupawards.com/ 

Az EASA-ról a MeOut Group online felületein folyamatosan tájékozódhat. Legyen naprakész és kövessen minket itt is:

https://meout.org/
https://blog.meout.hu
http://meout.blog.hu
https://meout.hu
https://www.facebook.com/MeOutGroup/