Az ötlet

Az Egyesült Államokban, ahol folyamatosan költözik a munkavállaló lakosság, sok filmben láthatjuk, hogy az új szomszéd pitével, kis kosárral köszön be a szomszédokhoz, akik segítenek nekik a bútorok bepakolásában. Tudják, amikor a munkahely miatt ők is költöznek, erre a gesztusra viszonzásul ők is számíthatnak a következő településen. Hazánkban inkább több száz kilométerről a rokonok jönnek ilyen helyzetben.

Pedig sok esetben jelentene könnyebbséget, ha a szomszédunkkal, lépcsőházi ismerősünkkel közelebbi viszonyban lennénk!

A miutcank.hu – Ötlet, lehetőség, segítség

 A szomszédsági kapcsolatok tartásának lehetősége a Facebook-csoportok mellett a Miutcánk.hu. Itt a netes kapcsolódási pontokon keresztül ismerjük meg szomszédainkat virtuálisan. Felajánlásokra hasonlóan hasznos, mint az egyes lokális hirdetőcsoportok, vagy közösség-építésre is alkalmas garázsvásárok:). Megismerjük, hogy a tömbben lakó szomszéd miben jó, vannak közös kapcsolódási pontjaink, egyéb jó lehetőségekre szuper. Vagy csak megadja a beszélgetésindítót, ha szimpatikus lány-srác:). Vagy csak együtt sétáltatunk kutyát:).

A Miutcánk.hu egy lokális közösségépítő portál, aki virtuális lakógyűlést csinál, csak jó hangulatban. Szükség van egy betonfúróra, és más kölcsönadná, mert nincs rá szüksége? A kutya szétrágta a konnektorvédőt, és kellene egy darab? Na erre, meg közös miniprojektek végrehajtására alkalmas a felület a kapcsolattartáson túl. 

Koronavírusos időkben

Az online platform alkalmas arra, hogy a közelünkben élőknek felajánljunk segítséget, például szállításban, vagy a COVID-19 kapcsán bevásárlásban. 

A Miutcánk.hu portálon már több mint 50.00 ember tartja egymással a kapcsolatot Horváth Gazsi összesítése alapján.

Különösen jól jött a segítség az elmúlt hetekben, de az önszerveződő közösségek, szomszédok mellett a Miutcank.hu több akciót is indított a koronavírus kapcsán. Ezeket ismertetjük alábbiakban:

  1. “Segítek” plakát: a plakátokon egymás felé jelezhették a háztömbben lakók, hogy elmennek gyógyszerért, bevásárolni, kutyát sétáltatni, meg amire épp szüksége van a másik embernek.
  2. Aktivitási határ csökkentése 42 főről 3 főre. Így az ország legkisebb településein is elérhető lett a portál szolgáltatása! Cél az, hogy a segítség közel legyen!
  3. Európa összes országában lehetővé vált a regisztráció a www.miutcank.hu-n.
  4. Az önkéntesek számára MOL Limo kupont juttatott el a portál.
  5. A budapesti önkormányzatok koronavírusos híreit, határozatait és felhívásait önként kommunikálja a lakosság fel a portál, hogy minél több embert érjen el az információ, amely hiteles.

A miutcank.hu a koronavírus elleni küzdelem lépéseit a saját platformja mellett közösségi oldalain és blogjában is népszerűsítette.

A jó hírek forrása:

  1. Tőkeportál
  2. Miutcánk.hu
  3. miutcank.blog.hu