Blogunk jelenlegi témaköre a duális képzés a vállalati oldal  szemszögéből. A MeOut Mobility nagy hangsúlyt fektet arra, hogy azok a valós cégek, akiknél az általunk kiközvetített diákok gyakorlatot végezhetnek modern gépek segítségével, elégedettek legyenek a teljes folyamatmenedzsment során. 

Szakmai gyakorlat a valóság talaján 

Az Erasmus+ pályázatai kiemelkedő lehetőséget jelentenek a közvetítő szervezetünkkel együtt dolgozó iskolák és diákjaik számára, hiszen a megszerzett elméleti ismereteket valódi, gyakorlati körülmények között tudják alkalmazni. Így az iskolai körülmények között szerzett ismereteit egy diák nemzetközi céges környezetben is gyakorolhatja. Nem elegendő az elméleti ismeret megléte, a cégek a pályakezdőktől elvárják, hogy ismerjék a gépeket, gyakorlati feladatokat. Ez nem jelenti azt, hogy “komplett” munkavállaló az elvárás, de azt igen, hogy ne az első munkahelyén lásson elsőként marós működő gépet.

A duális képzés, mobilitás a cégek szemszögéből_3_Erasmus+
Készült a Compassion in Action Tréningen 2019-ben

A diák szempontjából mit jelentenek ezek a változások?  

  • Egy félhavi, négyhetes valós gyakorlat azt jelenti, hogy munkavállalóként éli az életét. 
  • Lesz egy új napirendje, munkaidő kezdetére be kell érnie, és a munkával adott idő alatt, utasításokat követve végeznie kell. 
  • Megtapasztalja, milyen az időre, adott elvárt minőségben végzett feladat. 
  • Tapasztalatot szerezhet egy munkafolyamatról, aminek ő egy részét látja el, és a közösségben való működésről is tapasztalata lesz idősebb kollégák között. 
  • Jelentős lehetőség, hogy nemzetközi, a magyar felszereltségnél esetekben modernebb gépparkkal, technológiával, esetleg képzettebb tutor- és mentor-hálózattal találkozhat választott szakmája során a diák.

A mentorok esetében a problémát a közös nyelv esetleges mélysége/hiánya, a szaknyelvi problémák jelenthetik a tanítási folyamatban, de a más munkakultúra, mentalitásbeli különbségek is okozhatnak munkafolyamatbeli fennakadásokat. Azonban számukra is hasznos tudás a más országokban átadott elméleti ismeretek foka, vagy ott használt gépek működése.

Szakmai gyakorlat és a duális cégek – Karrierlehetőség, utánpótlásképzés – egy win-win szituáció? 

A MeOut Mobility kapcsolati hálója, pályázatíró és menedzsment-tapasztalatai során arra törekszik, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a diák és a fogadó cég között a teljes folyamat során. Az Erasmus+ a duális képzés keretei között lehetőséget ad arra, hogy a diák tanulmányai során láthassa, milyen jövőkép vár rá, akár nemzetközi karrierlehetőség képében is. Felmérheti, hogy milyen lesz egy cégnél a “mindennapok világa”, helyes -e az út, amit választott. Van olyan CNC-programozó ismerősünk, aki olasz, finn és ír, illetve jelenleg amerikai cégnél dolgozik, miskolci szakmunkás-bizonyítvánnyal, 2 év hazai munkavállalás után. Az is lehet, hogy pont a valós életbeli napi tapasztalat mutatja meg, hogy a fodrászat vagy a vendéglátás nem az ő világa, vagy nem tudja/akarja felvállalni a napi nyolc órán sokszor túlmutató munkamennyiséget.

A cégek számára egy potenciális utánpótlásbázis lehetőségét rejtik a szakmai gyakorlatok. Számos diáknál láthatják a munkavégzés iránti hozzáállást, affinitást egy hosszabb időszak során. Bár most a munkaerőpiaci helyzet éppen változik, a munkaadók egy rövid periódus (3 hónap – fél év) idejére válogathatnak a képzett munkavállalók köréből, az a percepciónk, hogy a korábban tapasztalt feszes munkaerőpiac hamarosan visszatér. 

A duális képzés, mobilitás a cégek szemszögéből_2 Erasmus+
Készült a Compassion in Action Tréningen 2019-ben

Valós cégek a szakmai gyakorlat lelkei

Mi közvetítő szervezetként azért is fektetünk nagy hangsúlyt a MeOut kapcsolat rendszerében lévő, régóta működő cégekkel lévő kapcsolatok ápolására, mert egy egyéni karrierlehetőséget akarunk adni, kínálni a diákoknak. Célunk, hogy a kötelező szakmai gyakorlatra vagy Erasmus+ keretében nemzetközi gyakorlatra kiküldött tanulók megszeressék a munkát, a kollégákat, a várost, később akarjanak oda visszamenni dolgozni. Lengyel, vendéglátás területére kiközvetített tanulók számára több esetben szerződést kínáltak budapesti partnercégeink. Ez a koronavírus előtti munkaerőpiaci helyzetben egy lehetséges megoldást jelentett a munkaerőhiányra a szektorban. Emellett a vállalkozások junior programjaiba, illetve inkubátor programokba is belépőt jelenthet a korábban a cégnél elvégzett gyakorlat.

Beigazolódik tehát az, hogy a MeOut valós cégekkel alakította ki kapcsolatait, valódi munkahelyekre viszi be a diákokat.

Összességében elmondható, hogy a nemzetközi standardok, munkakultúra, modern géppark és a magyar munkakörnyezetben szerzett ismeretek elsajátítása jelentős előnyt jelent az elhelyezkedésnél. A duális oktatásban szerepet vállaló magyar és külföldi cégek számára is tanulási folyamat, de utánpótlás-bázis is. A duális oktatás egyre nagyobb szerephez jut, ez a szakképzés új irányvonala, és ebben a szakképzési mobilitás programok meghatározó szerepet töltenek be,