A koronavírus elleni magyar küzdelem előhívta a civil összefogás energiáit. Korábbi posztunkban írtunk a győri kezdeményezésről, amikor egy Facebook-poszt indította el plexi arcvédők gyártását. Egy mérnöki kezdeményezés mozgalmat indított, hiszen néhány hete saját pénzből kezdtek el gyártani átlátszó plexi arcvédő pajzsokat. 

Bővebben korábbi posztunkban olvashatsz az ötletről.

A feltaláló és csapata csak egy dolgot kér: 

Az általuk 3D-nyomtatásra alkalmas, egészségügyi dolgozókkal megalkotott szabványok szerint gyártson mindenki, akinek erre van gépe, kapacitása. 

Az “adománypajzsot” sok egészségügyi dolgozó használja a fertőzés elleni védekezéshez. Mentősök, nővérek, orvosok, és katonák is használják a plexi pajzsokat. Remélhetőleg ezek is segítenek abban, hogy csökkenjen körükben a feladatukból fakadó magas átfertőzési arány. Az Uzsoki Kórház dolgozói, a Hársfalevél Ápolási Intézet dolgozói, a siófoki ápolók és háziorvosi dolgozók – csak néhány jó példa, akik számára védelmet jelent Szalai Szabolcs, Zámbó Krisztián mozgalma, Kőrösi Gábor találmánya.

Amikor Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy május 4-én várhatóan az írásbeli érettségi vizsgákat meg tudják rendezni, egy komplett tantestület jelentkezett a mérnökök Facebook-csoportjában, hogy ők is ki szeretnék próbálni, hogy milyen érzés órákon át “plexi pajzsban” végezni a munkát, a diákok felügyeletét ellátni.

Nagyon szép példája ez a mérnöki találékonyságnak, a cégek gyártósori felajánlásának, és a találékony tanároknak!

Az összefogás, a kreativitás segíti a COVID-19 legyőzésében!

A jó hírek forrása: 

  1. https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/04/18/mindenki-a-maga-modjan-probalja-segiteni-a-egeszsegugyi-dolgozokat
  2. https://www.facebook.com/groups/3Dkorona/
  3. https://444.hu/2020/04/15/papiron-nem-egeszen-legalis-de-mar-katonak-rendorok-es-korhazi-dolgozok-is-viselik-a-tizezrevel-ingyen-gyartott-arcpajzsokat