A Meout Associationnek a megalakulásától fogva fontos volt a társadalmi felelősségvállalás, valamint a határon túli magyarság segítése. Az Egyesület évek óta, általában Karácsonykor, nagyobb szabású adományozói akciót hajt végre Kárpátalján, a térség több iskoláját segítve. 

Az egyesület elnöke, Sándor Attila több alkalommal hangsúlyozta, a XXI. században elengedhetetlen, hogy a gyerekek olyan eszközökön tanulhassanak, amelyek által a jövőben is hasznosítható tudást képesek szerezni. Ebből adódóan minden alkalommal számítástechnikai eszközöket adományoztak.  Az Egyesületnak köszönhetően komplett számítástechnikai tantermet tudott berendezni az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium. A közelmúltban újabb adomány érkezett, ebből adódóan az iskola igazgatóját, Kovács Pétert kérdeztük az iskola jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveikről.

Milyen az Önök,  mint iskola helyzete most Kárpátalján, és ha összehasonlítanánk egy Magyarországi iskoláéval, mennyiben más vagy esetleg hasonló

Az iskola helyzete- technikai szempontok alapján – kárpátaljai viszonylatban jó.   Először is van két informatikai szaktantermünk összesen 20 számítógéppel. De van hangosító berendezésünk, mikrofonjaink, szintetizátorunk, videókameránk, iskolarádiónk, minőségi fényképezőgépünk. 

Az iskolai internet sebessége 100 mbit. A Wi-fi lefedettség teljes területünkön megoldott.  Az intézmény biztonságára 9 kamerából álló térfigyelő-rendszer vigyáz. Nehéz az összehasonlítás, építkezünk mi is folyamatosan, ha magunkat el kéne helyezni, azt mondanám: hallani lehetett már az anyaországnak nem egy olyan iskolájáról, amelyik a mienknél  jóval szerényebb fölszereléssel dicsekedhetett. És igaz ennek a fordítottja is: láttam olyan iskolákat, amelyeknek a nyomába sem érhetünk a magunk szerény eszközállományával. 

Hogy látja, milyen egy kárpátaljai diák jövőképe és milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon?

 A munkaerőpiacon elsődleges a versenyképesség a világ minden táján. A mi feladatunk az, hogy egy jó alaptudással indítsuk el a nagybetűs életbe a gyerekeinket. A Drugeth Gimnázium szinte valamennyi növendéke tovább szokott tanulni az ukrajnai (elsősorban kárpátaljai, és főleg ungvári) vagy magyarországi felsőoktatási intézmények valamelyikében. Magyarországon a Debreceni Egyetem, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem, a Corvinus, a BME a legkedveltebbek diákjaink körében. Aki megszerzi a megfelelő minőségű tudást idehaza vagy külföldön, értem ezalatt Magyarországot is, azelőtt minden lehetőség nyitva áll. Így volt ez a múltban, így van ma is, és vélhetően a jövőben is így lesz majd.  

MeOut Association - laptopook adomanyozasa 2018

Motiválttá  lehet-e tenni a diákot, már csak azzal, hogy a digitalizált világban, az interneten keresztül láthatja a fejlődési utakat sikertörténeteket?

Tapasztalatom szerint más egyébbel szinte már nem is nagyon motiválható a diákság, Az egyre bonyolultabb, de sokoldalú és gyors digitális  technológiák, kütyük ösztönzőleg hatnak a gyerekre, meg akarja ismerni, használni, kezelni szeretné az eszközöket. Szerencsére sok esetben nem ragad le az okostelefon mellett, hanem más iránt is őszinte érdeklődést mutat.  Jelen helyzetben, mikor a koronajárvány miatt csak távoktatás lehetséges, a gyerekek nagyon sokszor jóval hamarabb, szinte pillanatok alatt fölfedezik a technika adta lehetőségeket, előbb mint a pedagógusok. Utóbbi időben bizony sokszor mi tanulunk a nebulóktól, és nem fordítva. Persze ez cseppet sem baj, én  ezért is büszke vagyok a gyerekeinkre.

Mit jelent az  iskola számára az elmúlt évek együttműködése a MeOut Association-nel? Mennyiben könnyíti meg a gyerekek oktatását az elmúlt években kapott eszközök?

Az elmúlt év során a MeOut adományozott már az iskolánknak projektorokat, laptopokat, így komplett számítógépes termet tudtunk berendezni, de legutóbb nyomtatók is érkeztek. Ezen eszközök mindegyikének nagy hasznát vesszük az oktatási-nevelési tevékenységünk során. A digitalizált világban megfelelő eszközök nélkül nem lehet tanítani. Nagyon hálásak vagyunk, hogy egy ilyen csapat segít Bennünket és azon dolgozik, hogy hogyan tegye jobbá a mi és a kárpátaljai iskolák helyzetét. Jó látni azt is, hogy mind a civil, mind a kormányzati szektorban lévő jó kapcsolataik bevonásával együttesen képesek segíteni.

Az Iskola jövőbeli tervei?

 Kétségkívül a legnehezebb kérdés most a jövőnké, a közelmúlt eseményei miatt félő, hogy a magyar oktatás ellehetetlenedik Kárpátalján. Márciusban Zelenszkij elnök úr aláírta a középiskolai oktatást szabályozó új ukrán törvényt. Ennek értelmében Ukrajnában az iskolai oktatás nyelve az ukrán. Nincs se orosz, se magyar, se egyéb oktatási nyelvű iskola. Legfeljebb lehetnek kisebbségi nyelven (az ukrán mellett) is tanuló osztályok ugyanazon intézményen belül. Azok a kisebbségek, amelyek nyelve valamelyik EU-hoz tartozó ország nyelve is egyben, anyanyelvükön tanulhatnak még 2023-ig. Attól kezdve viszont  az alsó tagozat (1-4 osztály) anyanyelvén tanulhat az ukrán nyelv órákat leszámítva, az általános iskolások (5-9) viszont a tantárgyak legalább 40 százalékát államnyelven, azaz ukránul kötelesek tanulni

MeOut Association - laptopook adomanyozasa 2018_1

 

Középiskolai szinten (10-12. osztály) ugyanez az arány minimum 60 százalék már az ukrán tannyelvű tárgyak javára. Félő, hogy a magyar iskolák elvesztik minden vonzerejüket, hisz miért adná valaki ilyen iskolába a gyerekét, ha ott nagyrészt  úgyis ukránul fog tanulni. A magyar iskolákban végzett gyerekek előtt mindezidáig teljesen más perspektívák (is) nyíltak, mint ukrán tannyelvű iskolákban érettségizett kortársaik előtt. Gondolok itt az anyaországi továbbtanulás lehetőségére. Ez hamarosan kiderül.

Köszönöm az interjút!