Kitől szerezhettek hiteles információkat, kik segíthetnek Nektek?


A
koronavírus (COVID-19) drasztikus változásokat okozott a mindennapokban, elég csak a járvány miatt néptelen milánói utcákat magunk elé képzelnünk, a repülőtársaságok által bejelentett járattörlésekre gondolnunk. A körülöttünk lévő világ izolálódik, bezárkózik. A legfontosabb a világjárvány elleni védelem (például így: https://www.youtube.com/watch?v=1d2_4sUOWOE), a veszélyeztetett korosztályok segítése, az érintkezés minimalizálása a külvilággal. Egyfajta “Maradj otthon-challenge”. A fertőzés, amelynek létezését 2020 januárjában ismertük meg, átírta a rutin forgatókönyveket a nemzetközi diákprogramok, így az Erasmus+ esetében is. Az Erasmus+ egy uniós program, amelynek célja az európai oktatás, képzés, sport és ifjúságügy támogatása (további információkat találsz itt: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about_hu). 

 

Missziónk

A MeOut Mobility – mint közvetítő szervezet – kérdés esetén, problémamegoldó, konstruktív hozzáállást tanúsít. Ez a hozzáállás jellemzi kollégáinkat, segíteni akarunk, a problémákat megoldani tudásunkkal, helyismeretünkkel. Mit tudunk mi tenni egy ilyen szituációban? Erre keressük a választ blogbejegyzésünkben. A válsághelyzet éppen hogy rámutat arra, hogy milyen érték, milyen támogatás a MeOut Mobility léte, a koordinátori szerep egy ilyen helyzetben.

 

Mivel mi a MeOut Mobilitynél koordináljuk és fogadjuk a diákokat más országokból, ezekben a napokban, órákban is hitelesen szolgáltatunk információkat. Ismertetjük számukra hazánk egészségügyi rendszerét, szabályait és ami a legfontosabb: az AKTUÁLIS helyzetet illetően a partnereink számára VÁLASZOKAT nyújtunk.

 

Informális támogatás, gyors reagálás

A koronavírus esete tökéletesen megmutatta, hogy mennyire is hasznos a munkánk. Mivel koordinátori szerepben vagyunk, folyamatosan és – ami ebben a helyzetben meghatározó – órára pontosan adunk információkat a koronavírus terjedéséről a nálunk érdeklődőknek. Képesek vagyunk arra, hogy folyamatos asszisztenciát, információt nyújtsunk a nap, az év minden órájában az egészségügyi helyzetet illetően (24 óra/365 nap) telefonon, illetve 24 órán belüli válaszidőt tudunk biztosítani a MeOut Mobility felé beérkező mailokra is.

Azon diákok és kísérők számára, akik már az adott ország területén tartózkodnak, vagy érdeklődnek a kiválasztott partnerintézmény, fogadó szervezet esetén, helyismeretet és kapcsolati hálót, nyelvi tolmácsolást tudtunk adni a korábbi években is. Ez most sincs másképp. 

 

Segítünk force maiure/vis maior esetében!

 

Azonnal reagálunk, válságot menedzselünk az utazás megszervezése, hazaúttal kapcsolatos logisztika és információ kapcsán. Kommunikálunk a fogadó céggel. Segítjük a szállás és az ellátás kapcsán felmerülő kérdések gyors megválaszolását, alternatívára adunk javaslatokat. Megtesszük ezt úgy is, ha még a küldő szervezet anyagi forrást nem juttatott a fogadó fél irányába.

Hogy miképp? A napokban például így segítettünk a lengyel-magyar barátság jegyében:  : https://blog.meout.hu/2020/03/15/poland_evacuation/?fbclid=IwAR0gsa7fl5pgMvUYPsyVRjxjO2A97QshFavWz282SoTAq87JJbgMV97JZpo

 

Problémamegoldás, járványügyi korlátozásokról információ nyújtása

A legfontosabb segítség a helyi nyelvismeret, a járványügyi helyzet és hatósági intézkedések és korlátozások ismerete. Szervezetünk tapasztalata az, hogy a legtöbb esetben az okoz nehézséget, hogy a kísérők nem beszélik a fogadó ország nyelvét. Ahhoz, hogy pontosan megértsék az adott országban a járványügyi protokollt, segítséget nyújtanak kollégáink. Korábban a kollégáknál meglévő nyelvismeretet (magyar, szlovák, lengyel, angol, német) a helyi magyar cégek, és a pályázó iskolák (Lengyelország, Szlovákia) közötti hatékony kapcsolatfelvételre használtuk. Ezt a tudást alkalmazzuk most is, a járvánnyal kapcsolatos információk átadására.

Követjük mi is percre készen a hírportálokat, a kormányzati portált (https://koronavirus.gov.hu/).

 Minden tőlünk telhető támogatást megadunk az információt, segítséget kérőknek!

 

Helyismeret, a helyi gazdasági szereplők bemutatása

Mi koordinátor szervezetként tudunk segíteni abban, hogy a megfelelő cégekkel tudják nemzetközi partnereink felvenni a kapcsolatot, az Erasmus-programon belül munkahelyeket, fogadó helyeket biztosítva így a diákok számára. Egy helyismerettel rendelkező szervezet, mint mi, sokkal hamarabb tud munkahelyet biztosítani a diákoknak. 

 

Az elmúlt hétben a magyar egészségügyi helyzettel, koronavírus helyzettel kapcsolatban érdeklődtek nálunk leginkább. Keressetek minket bátran elérhetőségeinken:

      info@meout.org

      https://www.meout.hu/

 

Következő bejegyzésünkben összegezzük az elmúlt hetek történéseit, a válsághelyzetek menedzselését. Terveink szerint érintjük a mi, tehát a MeOut Mobility, a kísérőtanárok, a kísérők szerepét egy ilyen szituációban. Megvizsgáljuk egy ilyen helyzet pszichológiai szempontjait is.

 

Kövessetek minket a Facebook-on: https://www.facebook.com/MeOutGroup/!