Büszkén jelentjük be, hogy szervezetünk sikeres akkreditációs folyamatot követően megszerezte a részvételhez szükséges Minőségi Tanúsítványt! Terveink szerint 2020 őszétől több határon túli fiatal önkéntest is bevonunk meglévő és induló kreatív, a közösség érdekeit szolgáló, országhatárokon átívelő projektjeink megvalósításába.

Ugyan a startig még jó pár hónap hátravan, de a MeOut csapata addig sem tétlenkedik. Az előttünk álló időszakban korszerű mentori programot dolgozunk ki, hogy meg tudjuk adni leendő önkénteseinknek az összes szükséges segítséget és támogatást. Emellett innovatív közösségi projektötleteket generálunk, hogy a nálunk eltöltött idő minél izgalmasabban és tartalmasabban teljen. 

Az önkéntesség programról

Az Európai Szolidaritási Testületet (European Solidarity Corps) azzal a céllal hozta létre az Európai Unió, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy Európa bármely országában olyan önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt. A program célja, hogy előmozdítsa az emberek közötti szolidaritást, a különböző kultúrák és hagyományok tiszteletben tartása mellett. Segítségével a fiatalok és az őket fogadó szervezetek olyan közösséget alakíthatnak ki, amely a megosztott felelősségvállaláson és a kölcsönös segítségen alapul. 

Az önkéntes munka minden résztvevő számára win-win szituációt teremt. A pályázó fiatal megismerheti más országok kultúráját, munkatapasztalatot szerezhet, új készségeket, szemléletet alakíthat ki. Nem mellékesen az önkéntességhez kapcsolódó programokban való részvétel jelentős előnyhöz juttathatja a fiatalokat továbbtanulás során, és jelentősen javíthatja az elhelyezkedési esélyeket is.

Önkentesek a Meoutnal
Önkentesek a MeOutnal

Az önkénteseket fogadó szervezetek a program által jelentős segítséget kapnak a közösség érdekeit szolgáló projektjeik megvalósításához. A fiatal önkéntesek jelenléte igazi multikulti munkaközösséget alakíthat ki, ahol a kreativitás és a szolidaritás jelentősen megnövelheti a projektek sikerességét.

Szervezetek részvétele az önkéntesség programban

Azoknak a szervezeteknek, akik az Európai Szolidaritási Testületben szeretnének projektet megvalósítani, be kell tartaniuk az Alapokmányban foglaltakat. Azaz…

  • a résztvevőket az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség és a megkülönböztetésmentesség elve szerint kell kiválasztaniuk és felvenniük;
  • meg kell becsülniük a tevékenységekben részt vevő fiatalok készségeit és tapasztalatait, valamint elő kell mozdítaniuk személyes, szociális és szakmai fejlődésüket a munkavégzés során;
  • biztonságos és tisztességes munkakörnyezetet és munkafeltételeket kell teremteniük;
  • megfelelő képzést vagy támogatást kell biztosítaniuk a résztvevőknek ahhoz, hogy elvégezhessék feladataikat;
  • nem szabad semmilyen pénzügyi hozzájárulást vagy díjat kérniük az Európai Szolidaritási Testület résztvevőitől;
  • az esetleges juttatásokat időben biztosítaniuk kell a résztvevőknek;
  • a résztvevők személyes adatait az európai és a tagállami adatvédelmi jogszabályokkal összhangban kell feldolgozniuk;
  • elismerésben kell részesíteniük a projektben részt vevő fiatalokat azért, hogy hozzájárultak a szervezet tevékenységéhez, és gondoskodniuk kell az általuk nyújtott hozzájárulás láthatóságáról.

A fentebb felsoroltakon túl a szervezet részvételéhez szükséges ún. Minőségi Tanúsítvány (Quality Label) megszerzése, amely azt igazolja, hogy a szervezet rendelkezik-e megfelelő kapacitással, tapasztalattal és a programmal kapcsolatos tudással ahhoz, hogy a feladatait el tudja látni.

Az önkéntességi programban való részvételről további információkat itt találtok:

https://europa.eu/youth/solidarity_en