A koronavírus által okozott veszélyhelyzet megmozgatta a győri, térségi kkv-szektorban dolgozó szakembereket. Első körben egy Facebook-csoportban beszélték át, hogyan tudnának segíteni közösen a 3D nyomtatással foglalkozó cégek a városi kórháznak. 

Zámbó Zoltán és Szalai Szabolcs volt az ötletgazdája annak, hogy plexi arcvédőt gyártsanak megbízható minőségben, és ami a legfontosabb: nagyon rövid határidő alatt a Petz Aladár Kórháznak.

A 3D nyomtatás szakértői az egész országban megmozdultak fél nap alatt: a pénteken kitett posztra szombatra rengetegen reagáltak ötlettel, tervezési segítséggel, tervrajzokkal. Kétezer megosztáson is túl volt a poszt: a közösségi média ereje megyehatárokon átívelő munkát indított el. Az ötletelésben részt vettek orvosok, a gyártásban tapasztalattal rendelkező cégek és szakemberek. 

A győri Alexovics Kft. és a Csabala Plexi Kft. mellett a gyártásban részt vett a budaörsi Umundum Kft. beszállt gyártási kapacitással, így az arcvédő plexi váza már jóval nagyobb kapacitású víz- és lézervágókon készült, nagyobb darabszámban, mint amit az ötletgazdák maguk ki tudtak volna vitelezni hagyományos gyártási folyamattal. A vízvágási megoldásokat Kocsis Bence oldotta meg.

Egy hét múlva, március 27-én már 200 (!) legyártott műanyag maszkot adtak át a kórház vezetésének az ötletgazdák. A Petz Aladár Kórház főigazgatója, Tamás László János elmondta, hogy a száj- és a fül-, orr-, gége-osztály dolgozói számára biztosított ezzel a védőfelszerelés.

A maszkok gyártási költségeit Zámbó Zoltán és Szalai Szabolcs finanszírozta. A helyi, partióta gazdasági élet megmozdult egy kiváló civil kezdeményezés hatására. Zámbó Zoltán az Innomotion Kft. mérnöke. A 2012-es alapítású cég Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés főtevékenységet folytat. 

A 2018-as árbevétele 1.119.000 Ft. volt. Csak egy ötleten, meg hozzáálláson múlt. 

Szalai Szabolcs pont egy éve alapította meg az SMFT Engineering Kft.-t. Jelenleg 1 főt foglalkoztat.

A két ötletgazda elmondta a Kisalföld.hu-nak, hogy “…Minden tervünket nyilvánossá tesszük a világhálón. Azokat is, amelyekkel otthoni 3D-nyomtató segítségével lehet készíteni arcvédőt. Akinek van felszerelése, alapanyaga, csatlakozhat. Mi pedig tárgyalunk a győri cégekkel, hogy a védőfelszerelés gyártása az igények szerint folyamatos maradjon”

Ugye érted, hogy ÉRTED is tették?

Forrás: kisalfold.hu

Kép: Horváth Gábor, kisalfold.hu