Június első felében, egy Lentini közelében található narancsültetvényen, félig nomád körülmények között került sor az Intro: Tradition and Innovation nevű Erasmus+ projektre, amiben szerencsémre részt vehettem – tíz igazán jó hangulatú napot töltve egy remek nemzetközi társaságban. A programnak igazi „tábor-feelingje” volt, hiszen a 15-20 fős társaság (magyarok, törökök, olaszok, románok) teljesen magára volt utalva a gyönyörű szicíliai vidéken, így hát hamar jó kis közösség alakult ki. Erre szükség is volt a napi ház körüli teendők ellátása, illetve a különféle workshopok, meditációk és közös alkotások során, de persze bőven volt időnk arra is, hogy csak élvezzük együtt az édes semmittevést az árnyékos teraszon.

A projekt során rengeteg különböző tevékenységet kipróbáltunk, a csapatépítő játékoktól kezdve, szappan készítésen és közös festésen, zenélésen át egy saját asztal felépítéséig nagyjából mindent.

Néha azért kimozdultunk jól megszokott környezetünkből: egy délutánt Lentiben, egy teljes napot pedig Cataniaban töltöttünk, ahol megnéztük a város legfontosabb látnivalóit (például a híres piacot), ettünk hagyományos szicíliai ételeket, a délutánt pedig a strandon pihenve töltöttük.

Természetesen egymás kultúráinak részletesebb megismerése se maradhatott el. Erre remek alkalmat adott az „Intercultural evening”, A hét változatos programokkal teli gyakorlati és elméleti programokból állt, a braistromingtól- az “energizer” feladatokig, amire minden ország készült egy rövid előadással és/vagy tánccal, illetve nemzeti ételekkel, italokkal – mi például a Kisgömböc című mese interaktív előadásának keretében ismertettük meg a társaságot többek között a pilóta keksszel, a sportszelettel, a Szamos marcipánnal és a pálinkával.

Ezenkívül pedig a közös programok, a rengeteg együtt töltött idő és beszélgetés nyújtottak lehetőséget arra, hogy tényleg megismerjük egymást, a másik szokásait, hagyományait, esetleges problémáit, és tanuljunk egymástól.

Felejthetetlen élmény volt számomra ez a tíz nap, igazi feltöltődést jelentett; nagyon köszönöm a lehetőséget a MeOut-nak!

Alíz