Érkezésemkor a budapesti tavaszi idő után, meglepetésként ért a több centis hó, ami Szarajevó repterén fogadott a landolás után. A reptérről csupán 10 perc autóútra helyezkedett el a tréning helyszíneként szolgáló hotel, amely kényelmes szobákkal, remek konyhájával és termálvizes uszodájával mindenszempontból kitűnő választás volt.

A résztvevők többsége valamely bosnyák városból érkezett, de csatlakoztak Montenegró, Horvátország, Bulgária, Törökország és Egyiptom területéről is.

A bemelegítő ismerkedős játékok után, bemutatásra került az Anna Lindh Foundation, valamint a rendezvényt szervező, jablanica-i székhelyű NGO.

A kultúrák közötti diszkrimináció és a xenofóbia fogalmait jártuk körbe

és készítettünk rövid beszámolókat az általunk megfogalmazottakról. A rákövetkező napokban az etnikai csoportok, valamint a társalmi integrálódás jelenségét vizsgáltuk különböző szituációs játékokon keresztül.
A hét közepén a minket foglalkoztató globális problémákkal foglalkoztunk és 15 perces váltó csoportokban beszéltük át az egyes témákat, majd ezek konklúzióit osztottuk meg a csoporttal.

A Youth Peace Ambassadors-ról szintén kaptunk áttekintést, bemutatva hogyan működik a szervezet és melyek a fő tevékenységeik.
A tréningek közötti szabadidőt általában Szarajevó belvárosában töltötte a társaság, felfedezve a város nyújtotta kulturális és történelmi lehetőségeket. Én ellátogattam a Sebrenica múzeumban rendezett fotókiállításra, amit mindenkinek ajánlok, ha a bosnyák fővárosban jár.

Nagyon tartalmas volt az itt töltött idő, a résztvevők nyitottsága és lelkesedése tette fejeltehetetlenné ezt a hetet. Köszönöm a MeOut csapatának a lehetőséget!