A MeOut Facebook oldalát egy közös ismerősünknek köszönhetően találtam, egyszer csak ott volt előttem a cserére való felhívás. Kisebb itthoni egyeztetés után, lesz-ami-lesz alapon elküldtem a jelentkezésemet, és mivel nem sok reményt fűztem hozzá, szinte el is felejtettem. Aztán egyik délután jött az e-mail, hogy mehetek, kiválasztottak. Elindult a szervezés, és életem egyik legnagyobb kalandja, bár erről akkor még nem tudtam.

 

Technikai, rajtunk kívülálló okok miatt az utazást áttették márciusról a nyár közepére. Utólag, valószínűséggel sokkal jobban jártunk így.

img_1360_1.JPG

Tudni kell, hogy azelőtt sosem repültem, a Földi Paradicsomba pedig nem lehet csak úgy szimplán eljutni, szóval elsőre sikerült egy két átszállásos utat bevállalnom. Igen, ahogy sejhető, nem kicsit izgultam.

img_1815.JPG

Nem kellett volna, minden tökéletesen meg volt szervezve. Ott voltunk, 10 fiatal, Ferihegyen, nagyrészünk első ilyen útja, csak néztünk egymásra. És elindultunk. Első megállónk Frankfurt volt, utána Lisszabon, és végül éjszaka megérkeztünk a szigetre, Funchalba, a fővárosba.

img_1100_1.JPG

A téma a vállalkozás volt, ehhez kapcsolódtak a napi programjaink is. Volt két tréningünk, amin az alapokat tanultuk meg egészen az ötlet kiválasztásától a felépítésig, vegyes csapatokban. Start-up és már régebb óta működő cégeket látogattunk meg, végighallgattuk, ők hogyan indultak, mi segített nekik.

img_1427.JPG

Dolgoztunk egy design-vállalkozással, ami segített nekünk eladhtóvá tenni az ötletünket, valamint voltunk egy helyi tv-nél, akik leforgattak velünk egy rövid reklám videót. A cél ugyanis az volt, hogy a hét végére minden csapat(portugál-magyar) kidolgozza egy vállalkozás tervét, és azt az utolsó napon előadjuk egy zsűri előtt.

img_1183.JPG

Emellett rengeteg olyan programunk volt, aminek az élmények szerzése volt a célja, a Madeirán működő vállalkozásokhoz kötődően. Másztunk falat a repülőgépkifutópálya alatt, feltúráztunk egy gyönyörű vízeséshez egy start-up cég applikációjának köszönhetően, ebben fürödtünk is, búvárkodtunk, voltunka fogadó diákok lakhelyén, a sziget északi részén, közösen szurkoltunk az EB-döntőn a fővárosban(nem kis fanatizmussal, ugyanis Christiano Ronaldo ott született Funchalban), együtt ünnapeltünk, fedeztük fel a várost és a helyi gasztronómiát, beszélgettünk, ismerkedtünk és életre szóló barátságokat kötöttünk a cirka 3500 kilométeres távolság ellenére.img_1585.JPG

Ugyanis ez a lényege-legalábbis számomra- az Erasmus programoknak. Kapcsolatokat létrehozni, hogy a különböző kultúrákat összekössük, észrevegyük, hogy valószínűleg teljesen máshogy éljük a mindennapjainkat, még sincs akkora különbség közöttünk, alapjában véve ugyan olyanok vagyunk. Fiatalok, akik tenni szeretnének a jövőjükért, egy élhetőbb világért és egymásért.

13705065_10209740302208982_2138810716_n_1.jpg

Valószínűleg sosem fogom elfelejteni a portugál fiatalok arcát az első falat pirosarany és kolbász után, a végtelen kékséget és hegyeket bármerre mentünk, az ott élő fiatalokat, és semmit amit ennek a programnak köszönhetően tanultam ls tapasztaltam.

Úgyhogy köszönöm MeOut! Mindent.:)

F. Eszter